Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Antwoord op uw vraag

Heeft u een vraag aan ons?

Hieronder vindt u een lijst met de meest gestelde vragen. Vindt u uw specifieke vraag hier niet in terug? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

Steunzolen

Een verwijzing is niet noodzakelijk. Al helpt het ons wel om een completer beeld te krijgen van uw klachten als we de diagnose opgesteld door uw behandelend (huis)arts of therapeut kunnen raadplegen.

Het productieproces duurt ongeveer 2 weken.

Wij vragen u bij uw eerste bezoek, om schoenen mee te nemen waar u regelmatig en prettig op loopt. Wij adviseren u welke schoenen het beste bij u passen en uw klachten helpen te verminderen. De steunzool die we kiezen, hangt af van uw klachten. Het kan zijn dat de vervaardigde steunzool niet in al uw schoenen past. We proberen rekening te houden met de verschillende schoenen die u draagt, maar dit lukt niet altijd. Wij adviseren altijd om een extra paar steunzolen te laten maken voor uw sportschoenen, omdat we hiervoor een meer dempend materiaal gebruiken.

Aan uw steunzolen heeft u weinig tot geen onderhoud. Het is raadzaam om steunzolen af en toe te laten ‘luchten’. Reinig de zolen niet met water en/of zeep. Droog de steunzolen nooit op of dichtbij een warmtebron. Doet u dit wel dan kan het materiaal vervormen. Dit is daarna niet meer te corrigeren. Het kan zijn dat na verloop van tijd het (lederen) dekje op uw steunzolen aan vervanging toe is. Dit kunt u door ons laten vervangen.

Voor een paar op maat gemaakte steunzolen betaalt u € 216,-

Vergoedingen

Iedere zorgverzekeraar hanteert eigen regels om in aanmerking te komen voor een vergoeding van steunzolen. Sommige ziektekostenverzekeraars eisen een verwijzing om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Steunzolen worden alleen vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijk) vergoed. Aangezien de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar, raden wij u aan op voorhand uw polisvoorwaarden te raadplegen.
Bij Van Gils Footcare betaalt u zelf eerst de rekening van uw steunzolen. Met uw factuur kunt u de kosten van uw steunzolen indienen bij uw zorgverzekeraar.

Voor orthopedische schoenen betaalt u een eigen bijdrage. Deze is voor 2023 vastgesteld op € 130,00 per paar voor volwassenen en bij kinderen en jongeren beneden de 16 jaar € 65,00.

Sommige verzekeraars vergoeden een gedeelte van deze wettelijke eigen bijdrage. Dit kunt u nagaan in uw polisvoorwaarden.

Op de basisverzekering is het eigen risico van kracht. (Semi) orthopedische schoenen, aanpassingen aan confectieschoenen (OVAC) en verbandschoenen vallen hieronder. Steunzolen niet. Wij declareren deze zorg bij uw zorgverzekeraar. Voor iedereen vanaf 18 jaar is er een verplicht eigen risico van €385,- vastgesteld. Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan betaalt u de kosten voor deze zorg eerst uit het verplicht eigen risico en vervolgens uit uw vrijwillig eigen risico. Daarnaast is er voor (semi) orthopedisch schoeisel ook een eigen bijdrage vastgesteld. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en betaalt u zelf voor elk paar schoenen opnieuw. In tegenstelling tot het eigen risico dat u eenmalig (jaarlijks) betaalt. Bent u door uw standaard (en evt. uw vrijwillig) eigen risico heen en zijn de totale kosten hoger, dan krijgt u deze vergoed tot het maximumbedrag waarvoor u bent verzekerd.

Orthopedische schoenen

Ja, dat is noodzakelijk om de schoenen te declareren bij uw zorgverzekeraar. Krijgt u voor het eerst orthopedische schoenen? Dan is (in bijna alle gevallen) een verwijzing van een medisch specialist nodig. Een verwijzing van uw huisarts is dan niet voldoende. Behalve bij zorgverzekeraar VGZ, zij accepteren ook een verwijzing van uw huisarts of podotherapeut.

In totaal (van uw eerste bezoek totdat de schoenen aan u worden afgeleverd) duurt het vervaardigen van orthopedische schoenen 8 tot 10 weken.

Uw schoenen gaan langer mee als u ze regelmatig wisselt met een ander paar schoenen. U komt 3 maanden na aanschaf van het allereerste paar schoenen in aanmerking voor een wisselpaar. Dit kan een schoen in een ander model en/of andere kleur zijn. U kunt dan regelmatig van schoenen wisselen waardoor u langer plezier heeft van uw schoenen. Geadviseerd wordt om de dag te wisselen van schoenen indien mogelijk. Afhankelijk van uw zorgverzekering mag u na 15 – 18 maanden het eerste paar vervangen, om te zorgen dat u twee paar goede schoenen heeft. Elke zorgverzekeraar hanteert andere voorwaarden. Twijfelt u en wilt u weten of u in aanmerking komt? Belt u ons dan even, dan kijken we het voor u na.

Er zijn minimaal 3 afspraken nodig. Het kan zijn dat er extra passingen tussendoor nodig zijn.

Ongeveer 2 tot 3 weken na de eerste afspraak waar we de maten nemen, komt u terug om voor de eerste keer te passen. Op deze afspraak kiest u de kleur en het model. Wij werken niet met een standaard modellenboek, maar ontwerpen schoenen naar uw wensen. De uitvoering/kleur van de schoen wordt tijdens de pasafspraak uitgebreid met u besproken. U kunt hierbij zelf voorbeelden aandragen uit modebladen en aangeven wat uw wensen zijn wat betreft kleur en model. U kunt dus bij ons ook seizoensgebonden kleuren en modellen kiezen.

Regelmatig poetsen (minimaal 1 keer per 2 weken), houdt het leer van uw schoenen mooi en soepel. Voor het poetsen van glad leer gebruikt u een schoencrème. Suède en nubuck kunt u borstelen met een suèdeborstel of nubuckblokje. Daarna spuit u de schoenen in met een beschermende spray. Zet uw schoenen nooit bij of op de verwarming, maar laat ze drogen bij kamertemperatuur. Heeft u last van transpirerende voeten? Was dan elke dag uw voeten en trek schone katoenen of wollen kousen/sokken aan. Laat de hakken en/of zolen van uw orthopedische schoenen op tijd vervangen. Doorlopen op versleten hakken of zolen kan onherstelbare schade aan de schoenen aanrichten.

Afspraak

Dat mag altijd, echter kan het zijn dat u niet direct geholpen kunt worden. We werken het liefst op afspraak, zodat we tijd voor u kunnen inplannen en we zeker weten dat er een adviseur voor u klaar staat en u goed kan helpen.